Alle foto’s zijn genomen in Indonesië.
Zomaar wat foto’s die allemaal met eten te maken hebben; gerechten, markten, vruchten, kruiden en nog meer.
Klik op de foto voor een vergroting.
De bloemknop van de bananenplant wordt ook gegeten, o.a. op Bali. En zo ziet die knop eruit aan de boom, de jonge banaantjes zitten erachter, en die gele staafjes zijn de bloemen. En rauw geraspte banananbloem op de markt in Sorong.(Papua)
Op de markt van Brastagi, hoog in de bergen van Sumatra vindt je deze Appel Brastagi. het is een Kaki soort. Mangistan kom je overal tegen. Bevat witte sappige partjes en is vrij zuur. Sursak (rechts) doet zijn naam eer aan. Hij is vooral lekker als sapje.
Mooie Petehbonen. Ze geven een heel bijzonder aroma, dat niet iedereen lekker vindt. Soms krijg je hele Petehbonen als garnering (midden) bij je Javaanse (Soendanees) eten. Is voor gevorderden. Zo groeien Cashewnoten,(Monjet) één nootje bovenop een vrucht. Vreemd is dat, de vrucht is ook eetbaar , maar zuur. (Flores)
3x cumu cumi, (inktvis) je hebt tientallen soorten. Zo is ie op zijn lekkerst, schoongemaakt en dan weer terug gestopt en met en stokje vastgezet, Chinezen zijn gek op deze gedroogde intvisjes.
Deze vissen op een markt in Ambon zijn koraalvissen, die blauwe zijn papagaaivissen. Zij eten koraal, wat een hele prestatie is. Ze hebben ook maar twee tanden en dan in de vorm van een papagaaienbek. Daarnaast meer papagaaivissen en trekkervisen. En dan hele kleine intvisjes.
Rudjak bestaat uit net niet rijpe fruitsoorten met een zoet en heet sausje. Lekker. In het midden: Dit krijg je bij je gebraden kippetje: Lalap. Met rauwe groente als kouseband, ketimoen (komkommer), en een groene aubergine. Belangrijkste zijn echter de Daun Khemangi en de sambal. In Ambon stad eet je deze Papeda (rechts), een sago papje. Het behoort tot de vreemdste gerechten die ik ooit gegeten heb.
Lekker klaargemaakt is deze Gurami. het is en zoetwatervis en heeft dus veel bumbu nodig. Even een satehtje ertusendoor. En rechts een rijke dis met links Labusian (groente) en tempeh , gekookt en gebakken. Rechts onder andere Pareh, moet je van houden , en tahoe, sausijs, en ikan terie, en atjar.
Als ontbijt Papaja (met wat citroensap) Zo groeit die papaya. In ieder tuintje staat er wel zo'n plant.
Salak, de engelsen noemen het snakefruit vanwege zijn geschubde uiterlijk. De vrucht is erg fris, maar rins. Zo groeit Salak , onderin en stekelige palmboom. Plukken is moeilijk. De durian is zo stekelig dat vervoer altijd een probleem is. Ter plaatse opeten is dan heel handig en ook gebruikelijk..
Guave (Djambu klutuk) is oranje van binnenen, geeft een korrelig sapje, net als perensap. Manga's heten bij ons mango's . Ze smaken daar 100x beter, en kunnen echt heel aromatisch zijn. Deze hele kleine lemmetjes zijn onder andere lekker in de verse sambal.
Mooi deze kepiting(zwemkrabben). Een rifbaars kan wel twee meter lang worden. Heeft lekker vlees. Kleine roodbaarzen komen uit diep water. Hier op de markt in Ambon stad.
Ook Ambon stad , deze gerookte vis: Ikan asap. Door het roken is de vis enige tijd houdbaar. ikan asap is erg geliefd op Ambon. Verder kom je gerookte vis bijna niet tegen. Hier begint het mee; spaanse markreel.
Tja, Voor de soep dan maar. Onderdelen van Tonkol (kleine tonijn) Mooi zijn deze cumi's. Er zijn tientallen soorten, van 3 centimeter tot 2 meter. Rechts een mooi assortiment, ook in Ambon. Die grote vis is een Baracuda. Lekkere vis.
Buah Merah geldt als wondermedicijn, onder andere tegen kanker. Probleem is wel , dat er zeker drie vruchten zijn die zo genoemd worden. Deze dus ook, hiervan wordt Mahkota dewa gemaakt.. En deze. Ze komen allemaal uit Irian Jaya..
Deze pisang kende u nog niet. De Tongkat Langit, romig zacht en knalgeel. Deze wel : pisang goreng op het strand bij Ambon.
Geschaafde Rebung (bamboescheuten). Paddestoeltjes worden weinig gegeten . Hier in Ambon wel..
Gekookt cassaveblad (Ketella) op de markt in Ambon ; Cassaveblad.2x
Bangkuan is een knisperige witte wortel die lijkt op onze rettich. Lekker in de rudjak. Daarnaast Tayer en daarnaast Ubi, of Taro .
Pompoen wordt overal wel gegeten , maar vooral zoals hier,g in de Minahasa. De Nangka is en enorme vrucht. hij kan wel 20 kilo zwaar worden , en groeit daarom niet aan een tak , maar direkt aan de stam. wat een vreemd gezicht is. Een grote bijna rijpe Nangka wordt hier in stukken gesneden. Wordt onder andere gegeten als Gudek.
all rights reserved indoshop.nl