mientjes kookboek

Achterop de kaft meteen al een recept: "Kip a la Willeke" ,een recept voor een marinade van kip. Willeke is Miene oudste dochter en dit zal een favoriete bereidingswijze van haar geweest zijn . Verder valt er nog een tip te lezen: spareribs marineren in sinaasappelsap. Moet u eens doen. Rechts een recept voor Babi Pangang. Nu bijna ordinair, maar in de jaren 70 scoorde je daar goed mee. Het recept komt uit het Indradjaja- krantje. Indradjaja was een grote Toko die iedere maand een prijsfolder naar haar vaste klanten stuurde, Daarin stonden ook puzzles, annonces, verhaaltjes en dus ook recepten. Inradjaja bestaat nog steeds.

Mijn schoonmoeder (hier op de foto in het midden)  was een ondernemende en geestige vrouw en koken was haar lust en haar leven. In Indië en Nieuw - Guinea had ze een groot gezin opgevoed en later in Nederland bleef ze met groot plezier koken. Indisch, dat wel, omdat dat "veel lekkerder" is. En omdat koken in het groot haar makkelijk afging, kookte ze vaak voor reunies en indische kumpulans. Later kwamen daar de Pasar Malams bij. Tot op hoge leeftijd bleef ze betrokken bij het koken en regelmatig belde er iemand op met een vraag als;"Mijn Roti Kokus wil niet rijzen, hoe kan dat nou?' Mientje wist dan altijd wel raad, en ze was ook streng in de leer, want het moest smaken zoals het hoorde. En hoe het hoorde kon ze altijd nazoeken in haar kookboek. Haar Keijner kookboek had ze dan ook steeds binnen handbereik. In de loop van haar kookcarrière is dit kookboek meer en meer een persoonlijk dokument geworden. Over dit kookboek  gaat deze pagina.

Op het schutblad vinden we een recept voor ajam Sjanghai, een gerecht van gepaneerde stukjes kip. Verder het spaarbankboekje van Willem met nog een tegoed van 2 gulden 69, Rechts een recept voor de 'lekkerste gehakt tot nu toe' van haar vriendin Lies Simon.

Het betreft hier een ovenschotel voor gehakt:

1 pond kalfsgehakt, 5 grote eieren, 4 beschuite (bolletje), 1 pot champignons, 1 ons fijngesneden ham, 1 klein blikje leverpastei, gesmolten boter (voor eroverheen), peper, zout, noot, koffiemelk 1 knorr boullionblokje oplossen in water. Ook geschikt voor ajam (kodok).

En dan zijn we nu bij het titelblad met links een recept voor Bika Ambon "a la Blanda". Bika ambon is een soort stevige cake die op niks lijkt wat u kent (tenzij u het kent) en wordt hier met yoghurt gemaakt. Rechts een korte beschrijving van Tino Ransa, een weinig bekend gerecht uit Menado.

Rechts boven ziet u een beschrijving van hoe je Nasi Koening moet opdienen. Nasi Koening is een gerecht voor speciale gelegenheden (Selamatans); trouwen , overlijden, enz. Ook nu nog doen we dat. De nasi zelf is al bewerkelijk (met pandan blad) en de opdiening is heel bijzonder: in een hoge puntvorm. Wat je erbij serveert is voor iedere familie anders maar Mientje wilde het als volgt:

Dadar reepjes, kippepootjes (goreng) ,sambal goreng ketjap daging, opor ajam, sambal goreng oedang met peteh, frikandelletjes, sambal goreng snijboontjes, terie, daun khemangi, kroepoek, tempeh goreng.

Een van haar favorieten is de Ajam di Bulu. Het is een ongekend aromatisch kipgerecht . Er zit onder andere pepermunt blad in wat je niet vaak tegenkomt in de indische keuken. Ook de kombinatie van kruiden komt vreemd over , maar het is echt super. Het is ook een van onze favoriete smulpartijen. Gewoon proberen!

Er was een tijd dat Miene de ene taart na de andere bakte (tot groot plezier van haar kinderen). Daarvoor heb je een goed en eenvoudig recept voor cake voor nodig.

Mevrouw W.C. Keijner kon ook wel eens een fout maken, het is dan maar beter dat je dat meteen aantekent.

Spekkoek is belangrijk. Daarom is een vaak opgeslagen bladzijde die van de spekkoek. Het was gebruikelijk dat met Kerst familieleden een spekkoek kregen, Maar het bereiden ervan was een precies werkje en het bakken was een langdurig proces. Immers: ieder laagje moet opnieuw gaar gebakken worden in de oven. De dosering van de kruiden luistert nauw , het bakken mag niet te lang en niet te kort zijn , anders word je cake te zwaar of te vet. Meestal kon je proeven wie welke spekkoek gemaakt had.

Op een kladje het menu van 60 man a fl.22,50 per persoon, wat Mien verzorgde. Waarschijnlijk betreft het een reunie van "De bond van Minahassers", rayon Noord Brabant op 3 maart 1983.

Het menu bestond uit: Ajam boemboe rudjak, ajam smoor, sajoer lodeh, sambal goreng oedang, sate, atjar, pujong hai, djagung koekjes, sambal goreng telor, kroepoek en seroendeng. Je hebt daarvoor onder andere 8 kippen en 50 eieren nodig.

En dan zie je een recept dat je helemaal niet kent, nooit van gehoord zelfs.

Gaat u het eens proberen ?

Een gedeelte van keijners kookboek besteed aandacht aan hollandse recepten, waaronder Hutspot. In het maleis heet hutspot "stopam" , wat weer afgeleid is van het hollandse "stoofpan". Het kan raar lopen.

all rights reserved  indoshop.nl