eetfoto’s 2

Drie keer Es Tjampoer, want ze kan steeds anders zijn. Hier met aardbeien, agaragar met selasi,(wit gespikkeld), chincau, (zwart,=gelei van een blad.) In het midden ook met verse ananas , avocado geel/groen) en mango (oranje). Rechts met meloen (groen) en Nanka (geel) en altijd met dikke gecondenseerde melk uit blik, rozenstroop en schaafijs.

En zo schaaf je je ijs. Met een schaaf dus. En vaak zit in Es Tjampoer ook Kolang Kaleng. Komt van een palmpit.  Sago is basis voedsel in veel gebieden waar geen rijstbouw is. Het is erg bewerkelijk want het komt uit de kern van een grote palmboom. Wij hebben elders een hele webpagina aan Sago gewijd.

rudjak
rudjak
rudjak

Rudjak ingredienten zoals op de beste rudjakplek in Indonesië: Wattimena op Ambon Rudjak is een tussendoortje. Moeilijk te beschrijven; een vruchten mengsel met een zoete EN zure EN hete saus. Hier met meloen, knolletjes,appel, blimbling air. De saus maak je in en ulekan: pinda's (Katjang),  asem, trassi, palmsuiker, sambal. Dat lijken heel contrasterende smaken, maar weinig gerechten kennen zoveel smaak.

indisch eten, tapeh.
indisch eten
indisch eten

Tapeh is een eigenaardig gerecht. Wanneer je gekookte cassave wortel vermengt met gist en even wegzet dan gaat het gisten. . Het resultaat is dat er ondermeer alcohol wordt aangemaakt. De smaak van Tapeh lijkt dus wat op Boerenjongens. Waar rijstbouw niet mogelijk is wordt Cassave verbouwd.In ieder tuintje staat het wel. Andere namen zijn maniok ,Singkong, ketalla en kasbih. Ook het blad wordt gegeten.

 Gekookte kasbih, cassave wortel dus,  in Ambon Cassavemeel wordt in Ambon veel gebruikt om droge koekjes te maken. Verschillende varensoorten worden ook gegeten, zoals hiet in Sorong, maar ook op Bali.

sorong

Ook in Sorong…

Honing wordt vooral als medicijn gebruikt, en meestal als raat verkocht. Een heel eigenaardig medicijn zijn deze gedroogde mierennesten. Je moet er thee van zetten. Deze beroemde zwaluwnesten worden dankbaar geoogst.

kemiri

De nesten bestaan niet uit takjes , maar voornamelijk uit gedroogd (zwaluwen)speeksel. Chinezen maken er soep van. Kemiri noten heten in het engels Candlenuts, en dat is een goede naam want ooit brandde alle olilampen in Indonesie op deze olie. Maar wordt ook in de keuken gebruikt, en bevordert het de haargroei. Hier de Kemirinoten nog in de schil, Vooral op Flores  komen ze veel voor , maar er wordt tegenwoordig niet veel meer geoogst.

indisch eten
indisch eten
indisch eten

Zoek je kip maar uit. Hier op de markt in Denpasar , Bali. Tussen de eenden ligt een hondenkop. Hondenvlees is goed voor de potentie. Deze geit  is met enige moeite een het spit geregen en gaat zo een man of veertig voeden op een ceremonie in Bali.

indisch eten, kalong.
indisch eten
indisch eten

Voor de krappe beurs is er ook ander vlees te vinden. Deze Kalongs (grote vleermuis) liggen op een markt in Noord Sulawesi. MIdden: kalongs zien er kwaadaardig uit , maar het zijn fruiteters. Het vlees is vezelig en heeft een karakteristieke smaak. Deze Tikus (rat) kan zo op de barbeque. Het zijn geen straatratten, maar bosratten., die smaken beter.

bras
indisch eten
indisch eten
indisch eten

Rijst wordt vaak op straat gedroogd. Kippen hebben daar geen bezwaar tegen. Er zijn tientallen lokale rijstsoorten, Iedere soort is aangepast aan de lokale omstandigheden.   Een rijsthapje is deze lemper, maar dan gevuld met tonijn. (Menado). Very good.   Rechts de rode rijst, en er is ook zwarte.

lontong
sopi

Lontong is kleefrijst die soms kant en klaar (gekookt ) verkocht wordt. Dit is een traditionele verpakkingswijze, hierin zijn ze ook gekookt..  In de Minahasa wordt kleefrijst ook in bamboekokers  als deze gekookt.  Sopi (rechts) is een  destilaat van  palmwijn . het lijkt nog het meeste op brandewijn.

indisch eten
indisch eten
indisch eten
indisch eten

Een kokkelsoort (tweekleppige schelp) zie je niet vaak, want ze bederven erg snel.  Landslakken worden zelden gegeten in Indonesie maar in Sulawesi eten ze bijna alles , dus deze ook. Vergelijk ze maar met escargots. En krabben op de markt in Bali.

klapperdief
indisch eten

En op de markt in Ruteng (Flores) Midden: Deze enorme krab leeft bijna continu op het land en klimt dan in kokospalmen. Hij heet dan ook Klapperdief. Hij smaakt heerlijk want hij smaakt naar ....kokos. Hamerhaaien op de markt in  Maumere (Flores) . Haai wordt wel gegeten, maar hun vlees is maar matig. Hun vinnen zijn echter goud waard.

rebung
indisch eten, bamboescheuten.
indisch eten, bamboescheuten.

Rebung (Bamboe scheuten), zijn erg lastig te oogsten. Het is een enorm hakwerk.  Vers zijn ze nog knappiger dan die in blik, zoals  wij bamboe kennen. Rebung zit onder andere in de Gudek., een groentegerecht.

 indisch eten, tebu.
indisch eten,
indisch eten,

Suikerriet (Tebu) kan je uitpersen , en dan heb je een heerlijk sapje. Verder wordt het weinig gebruikt vreemd genoeg. De sucadevrucht heeft niets met sucade te maken. Hij heeft spierwit vruchtvlees ,met pikzwarte pitten Hier zit ie nog aan de boom.

indisch eten,
indisch eten, rw
indisch eten, rw.

Wij kennen maar één soort varkens, maar in Indonesië zijn er verscheidene, zoals dit kleine soort. die makkelijk te houden is. Tja, Niet zo'n prettige foto, maar hondenvlees wordt toch vrij veel gegeten, vooral in Noord Sulawesie. Het wordt altijd aangeduid als RW, en nooit als Hond. Ze worden na de slacht boven een open vuur gehouden om de haren eraf te branden.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

En zo ziet het eruit als het op je bordje komt. Heel eetbaar, het smaakt naar stevig varkensvlees. Gedroogde vis kan er prachtig uitzien zoals deze gedroogde riffenbaars. Evengoed kijken, hij is in de lengte doormidden gesneden.  Zijn familie is er ook.(Udjung Pandang)

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

Dit is ook een tonijnensoort, de cow eyed jack. (Bali)  En de kop van een grote Barracuda. Als je snorkelt of duikt kom je deze rover regelmatig tegen.  Triest overblijfsel van wat eens een trotse zwaardvis was. Zwaardvissen behoren tot de elegantste vissen zie er zijn. Het zijn enorme vechters, maar hun aantal neemt dramatisch af. Hun vlees is biefstukrood.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

In Indonesie komt vaker dan bij ons vis op tafel. Hier met een zuur sausje. In Irian Jaya is dit de favoriete tafel vis. De Bubara Op Bali roostert men zijn tonkols (tonijntjes) op deze manier: zijdelings inkerven om regelmatiger te kunnen roosteren. en als brandstof koksnootschillen.

indisch eten, ananas.
indisch eten, nanas.
indisch eten,
indisch eten,

Ananassen (Nanas) kom je in heel verschillende soorten tegen. Ze kunnen fantastisch smaken, en behoren wel tot de zoetste vruchten.  de fto's zijn nog schuifbaar Het schillen van een ananas is een kunst. Je maakt een lange dunne schil die diagonaal het patroon van de pukkels volgt.

indisch eten, nanka.
indisch eten, nanka.

Bimbling Air is een zeer fris en knisperend vruchtje. Dus zeer geschik voor de Rudjak. Er zitten vaak mieren in. Hier weer zo'n mooie nangka. Niet alleen voor de Gudek (groentegerecht) maar als hij heel rijp is ook gewoon als tafelvrucht. Heel lekker met een heerlijke "bite" . De cacao vrucht dient bijna alleen voor de export. Hij is niet makkelijk te verbouwen.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

Verse Kencur links en hele mooie verse Laos op de markt in Sorong. Rechts ben ik vergeten.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

Kenari noten groeien aan enorme bomen en smaken naar amandelen. Die kennen we : witte bonen en rechts: Bruine bonen met hun naam in Bahasa.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,

Die bruine boon kent onder andere een heel orginele toepassing, namelijk als chocolade surrogaat. Hier met schaafijs en dikke melk, en jawel hoor, net chokolade ijs.. Op een enkele markt kom je nog zo een drogisterij tegen. Allerlei gedroogde planten als keuken- of geneeskruid, of  als kleurstof. . Onder andere kaneel (kayu manis) Djinten ( anijs) kemiri, en steranijs. Maar ook Djati en Indigo (kleurstoffen) Ruikt lekker  (Denpasar)

indisch eten,

Koekjes zijn zelden koekjes zoals uit het Hollandse trommeltje, maar lekkere hartige en soms zoete snacks. Veel koekjes herinneren qua naam en inhoud aan de nederlandse tijd. Sausijs, taart, soesjes en pastei, je kan het daar zo onder die naam  zo bestellen. Veel koekjes  kan je bij ons ook prima maken , maar deze niet, Er moet namelijk jonge klapper (klappa muda) in , en die kan je hier moeilijk krijgen. Superlekker.

indisch eten,koekjes.
indisch eten,koekjes.
indisch eten,koekjes.

Dit soort zaken zijn een feest om te bezoeken , maar ook een feest van herkenning. Vanille soesjes Kan je in Nederland nergens meer krijgen maar wel in bijvoorbeeld Menado (Sulawesi) Ideetje voor Rudolf, deze eendensoes?

indisch eten,koekjes, indisch eten,kue kue.
indisch eten,kue kue.
indisch eten,kue kue.

Weer zo'n heerlijke klappertaart, Hier met rozijnen gegarneerd, die helemaal uit Europa moeten komen. De Menado variant van spekkoek Sponscake is bij ons ook heel populair. Hij is groen van binnen en je hebt er een speciale vorm voor nodig.

indisch eten,
indisch eten,
indisch eten,
indisch eten, pare.

De supermarkt is heel interessant. Kijk wat een mooie trassi. Dikke melk werd vroeger in Nederland ook veel gebruikt maar nu niet meer . In Indonesiëwel, maar eigenlijk is het een fossiel  uit koloniale tijden. Witte en chocolade melk van een goed merk. Veel produkten , zoals hier bakolie, worden vaak gewoon in een plastic zakje verkocht.  Maar ook frisdrank.

indisch eten, asem.
indisch eten,
indisch eten,

Pare (bitterlemmon) is ook vrij bitter, maar erg gezond.  In het midden ligt Assem, een zuurmaker gemaakt van peulen uit een grote boom. Word onder andere gebruikt om vlees te marineren en zacht te maken. je kan het ook zo snoepen. Hier wordt tauge  van het boontje ontdaan, door het in de lucht te gooien met een Tampa. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt om rijst te ontdoen van zijn vliesje.

Konijn in de supermarkt. En Langsep of dukun, een vruchtje die lijkt op een lychee.

indisch eten,

all rights reserved  indoshop.nl