Hier een aantal beproefde en orginele koekjesrecepten die geschikt zijn voor de koekjesvormen die in onze webshop verkrijgbaar zijn.

- Lemper

- Tjendol

- Kue Goyang

- Kue Mankok

- Kue Lumpur

- Kue nastar

- Kue Pukis

- Kue Putuh Ayu

- Rempeyek

KUE SERABI

 Recept en gebruiksaanwijzing

Ingrediënten:

Beslag:

200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder 

of 

200 gram zelfrijzend bakmeel

3 dl santan (kokosmelk, b.v.uit blik)

1 ei

pandanpasta

snufje zout

Ingrediënten saus:

5 dl santan (kokosmelk)

snufje zout

suiker naar smaak

pandanblad

Maak van de bloem/santan/ei/zout en een paar druppels pandanpasta een mooi glad groen beslag.

Voor de saus de santan verwarmen op laag vuur met pandanblad, zout en suiker, totdat de suiker is opgelost.

De bodem van de mini- wajan  ofvorm inwrijven met olie, op halfhoog vuur verhitten .

3 á 4 eetlepels beslag in de wajan doen. Een deksel erop doen, even wachten totdat er blaasjes verschijnen op de serabi, omdraaien en nog even, met deksel erop, bakken tot lichtbruin.

De kue serabi warm serveren met de koude kokossaus.

KUE PUTUH AYU

ingrediënten:

100 gr. geraspte  cocos

snufje zout

beslag: 

3 eieren

100 gr. suiker

50 gr. rijstmeel

100 gr. bloem

100 ml. cocosmelk (uit blik)

pandanpasta voor de kleur

1/4 tl. Zout

Bereiding:

Mix de eieren met de suiker.

Voeg de overige ingrediënten toe.

Mix dit tot een mooi geheel.

Vermeng de geraspte cocos met het zout.

Vet de vormpjes in, doe in ieder vormpje een laagje geraspte cocos en vul het tot iets onder de rand

met het beslag.  Stoom het op hoog vuur in 15 à 20 minuten gaar.

KUE LUMPUR

Ingredienten:

• 75 gram boter

•  250 ml water

• 150 gram bloem

• 100 gram suiker

• ¼ tl. zout

•  1 tl. vanille

• 6 eieren

• 450 ml dikke santan

• 100 gram rozijnen

• kelapa mudah (jonge co

Bereiding:

onze koekjesrecepten

TJENDOL

(Zoals ik het van mijn moeder heb geleerd)

Ingrediënten :1 pak hoenkwee- meel 

(dus meel van katjang idjo of mungbean) 

6 kopjes water

pandan - pasta

blik santan (cocosmelk)

250 gram palmsuiker

Water

•  Smelt de boter in het water, voeg de bloem toe, goed roeren tot het een mooi geheel is. Voeg de suiker, zout en vanille toe. Haal het van het vuur en laat het afkoelen.  

•  Doe de eieren één voor één bij het beslag, pas een nieuw ei toevoegen als de eerste goed is vermengd met het deeg.  Voeg de santen beetje bij beetje toe.

• Vul de vormpjes van de pan voor 3/4, deksel erop en 5 minuten laten bakken op laag vuur.

• Jonge cocos erop doen.

• Deksel erop en weer ongeveer 5 minuten laten bakken totdat het gaar is.

Meel met de 6 kopjes water aanlengen, groen kleuren met de pandanpasta (drupje). Al roerend aan de kook brengen en koken tot het geheel een dun papje is, als je luchtbellen ziet is het klaar. Je hoort dan bloep- bloep.

De tjendolzeef zet je op een grote pan of emmer met koud water. Druk het warme hoenkwee- mengsel door de zeef met een lepel zodat de druppels in het koude water vallen en meteen stollen. Als het water te warm wordt, het water afgieten en vervangen met koud water.

Apart de palmsuiker met wat water smelten op een zacht vuurtje, goed laten afkoelen, en ook in een schaaltje doen.

Serveer de tjendol door in een glas wat van de hoenkwee druppels met wat van het water te doen, scheutje santen erbij en scheutje palmsuikerstroop. En klaar uw tjendol.

Drink de tjendol lekker koud!.

 Bekijk  hier onze online gebruiksaanwijzing op youtube.

KUE GOYANG

(Wiebelkoekjes)

Recept en gebruiksaanwijzing 

Ingredienten :

voor ongeveer 25 koekjes.

 250 gram meel,

2 eieren,

250 ml melk,

5 eetlepel suiker,

snufje zout.

1 liter zonnebloemolie om te frituren.

Maak van de ingredienten een  beslag. Het is eigenlijk een gewoon pannenkoekenbeslag, het mag niet te dik zijn. Uw zonnebloemolie op temperatuur brengen, het moet echt heet worden.  Houd de Kue Goyang bakijzer zonder beslag enige tijd in de kokende olie totdat hij goed heet wordt. Dan doopt u de hete vorm voor 3/4 in het beslag, maar dompel hem niet helemaal onder, want anders kan uw koekje niet loskomen. De bovenkant van de vorm blijft dus schoon . Vervolgens houdt u het bakijzer met het beslag  in de hete olie. De kue wordt nu gebakken. U begint meteen  voorzichtig te wiebelen met uw vorm, tot het beslag los laat van de vorm. Na nog een paar tellen doorbakken haalt u uw koekje met een schuimspaan uit de olie. Het hele proces gaat zeer snel, daarom is het gebruik van twee ijzers heel handig:  éen hangt in de olie , de andere bakt. De koekjes laten zich  goed bewaren . En u weet : Eén koekje en dan trommeltje dicht!.

Alternatief recept:

70 gr bloem, 1 ei, 1 dl water, een snufje zout, 1 pakje vanillesuiker, olie of frituurvet, poedersuiker, jam of slagroom.

Maak van de bloem, het ei, het zout, de vanillesuiker en het water een glad beslag. Doe dit in een hoog bakje, zodat het vlinderijzer er nog juist kan worden ingedompeld.

Bak ze niet te langzaam, aangezien er dan te veel vet intrekt.

Laat de vlinders op keukenpapier uitlekken en koud worden. Bestrooi ze dik met poedersuiker of vul de holle kant met slagroom en/of met jam.

Winnie

Van alle ingrediënten een dik beslag maken, papieren cakevorm in een kue mangkokvorm doen en dit voor ¾ vullen met het beslag.

20 minuten stomen in een stoompan.

Bekijk op Youtube onze instruktievideo’s:

               - Spekkoek maken.

             - Lemper maken.

             - Tjendol maken

Ketan wassen. Dan de ketan tenminste een uur, maar liever nog een hele nacht weken. Vervolgens half gaar stomen (tot het aan elkaar kleeft) in een stoompan. Ondertussen de santen koken met daun pandan, sereh, jeruk purut bladeren en zout. De gekookte santen bij de ketan doen, de rijst moet nét onderstaan, afdekken en een half uurtje tot een uurtje laten staan. Daarna pas de ketan geheel gaar stomen.

Vulling:Ui heel fijn snijden en opbakken in een paar lepels olie met trassi, kunir, laos, sereh,jeruk purut.Kippenvlees erbij doen en het geheel goed vermengen. Op smaak brengen met zout. Als u onze lempermaker gebruikt, doe dan het volgende:

Maak de vorm nat. Leg een plak ketan (zo groot als de vorm) op de vorm, druk het een beetje erin.  Doe dan een schepje vulling in iedere ribbel, en bedekt dat weer met een plak ketan. Druk nu de speciale aandrukvorm  in een ribbel door alle ketan heen. Beweeg de vorm dan een keer heen en weer, waardoor je lemper rond wordt.  Rol de lemper in folie of in een reepje bananenblad. Af en toe de vorm omspoelen met koud water, voorkomt plakken. Wanneer de rijst toch blijft plakken , dan is hij waarschijnlijk te nat gekookt. Uw andere keukengereedschap waar rijst aanzit ook afwassen in koud water, niet warm.

 Bekijk hier onze kookles lemper maken op youtube. U ziet dan ook hoe u met de hand kunt rollen.

voor witte kue mangkok witte basterd, + pandanpasta voor groene, + rode kleurstof voor roze kue mangkok), half/half is ook leuk.

1 kopje cocos

2 kopjes zelfrijzend bakmeel

1 theelepel bakpoeder

½ zakje vanillesuiker

1 ½ kopje spa rood

 (of 1 extra theelepel bakpoeder + 1 ½ kopje ijskoud water.

Bekijk ook eens onze paginas over oude Indische kookboeken.

LEMPER

Recept en gebruiksaanwijzing voor de lemper maker.

(Zoals ik het van mijn moeder heb geleerd)

Ingrediënten:

 (voor + 25 stuks) 1 kilo ketan (kleefrijst) 1 blik santan (cocosmelk) , daun pandan, sereh, jeruk purut.

Vulling:

1 pond gekookt en fijngesneden kippenvlees, trassi, ui, kunir, stukje laos, 1 sereh, jeruk purut, zout.

KUE MANGKOK

Recept en gebruiksaanwijzing

1 kopje basterdsuiker

(voor bruine kue mangkok:  bruine basterd,

KUE PUKIS

Ingredienten:

voor 10 stuks.

150 gram bloem 200 ml santen 1 theelepel droge gist 3 eieren 100 gram suiker boter voor het invetten

vanille of vanille suiker

Bereiding:

Mix de eieren en de suiker heel goed en voeg dan langzaam de bloem toe . Voeg dan langzaam de gist en santen toe. Laat het beslag ongeveer 2 uur rusten op een warme plek . Vet de vorm in, giet het beslag erin en bak het tot het gaar is.  

Je kan evt. de kue pukis versieren met hagelslag, aardbeienjam, gehakte pinda's met suiker......

KUE NASTAR

.Ingrediënten:

• 250 gram bloem

• 150 gram boter (op kamertemperatuur)

• 100 gram suiker

•  2 eidooiers

• 1 ei

• ananasjam

• zout

• kue nastar- vormpjes

• kwast

REMPEYEK

Ingrediënten: 3 eetlepels rijstmeel 50 gr pinda's (rauwe zijn het lekkerst, anders ongezouten gebrande pinda's) 2 eetlepels geraspte santen van een blok

5 eetlepels water zout naar smaak 3 teentjes knoflook snufje ketumbar,

olie om te frituren.

Bereiding: Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn. Maak van de boemboe met de rijstmeel, de santen en het water een dun beslag. Verhit in een wok/wadjan de olie en schep met de rempeyek- lepel wat beslag uit de kom en bestrooi deze met de pinda's. Bak dit bruin en krokant in de hete olie en laat deze uitlekken op keukenpapier.

Bereiding: Ei loskloppen  De oven voorverwarmen(180 graden) In een kom de bloem zeven. De boter in stukjes erbij doen + zout, suiker, eidooiers  Nu alles goed door elkaar mengen.  Alles tot één geheel kneden en het moet een soepele deegbal worden.  Deegbal uitrollen tot een lap van ongeveer 4 mm dik.  Uit de deeglap rondjes steken. Ze moeten net zo groot zijn als de koekvormpjes. (dezelfde diameter, maar dan iets groter om ook het opstaande randje te kunnen bekleden).  Van de deegrestjes een lange dunne rol maken.  Bekleed elk vormpje helemaal met het deeg.  Leg op elk vormpje wat ananasjam. Bovenop de ananasvulling, leg je 2 dunne stukjes deeg in de vorm van een kruis.  Vervolgens bestrijk je elk kruisje en de rand met wat geklutst ei voor een mooie bruine kleur.  De koekjes afbakken in ongeveer 15 á 20 minuten.

Gelijk aan de slag?

Kijk in onze webshop voor de benodigde apparatuur.

all rights reserved  indoshop.nl